5/2/18

Εισήγηση κ. Άγ. Αντωνέλλη, προέδρου 33ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου ΧΕΠ


Θεοφιλέστατε, Σεβαστοί μας πατέρες, αξιότιμοι κ. Βουλευτές,

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,

Εκ μέρους του τομέα Επιστημόνων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, σας χαιρετώ και σας καλωσορίζω στο παρόν Παιδαγωγικό Συνέδριο, με το ιδιαίτερα επίκαιρο και φλέγον θέμα του Συνεδρίου μας,



‘’Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ‘’.

Η φυσική οικογένεια είναι η θεμελιώδης μονάδα της κοινωνίας, το κύτταρό της, είναι η βάση, η αφετηρία όλων των υγειών και προοδευτικών κοινωνιών.

Η φυσική οικογένεια, προϋποθέτει έναν άνδρα και μία γυναίκα, που δεσμεύονται σε μία δια βίου σ
υνομολόγηση γάμου, δια του Ιερού Μυστηρίου του γάμου της Εκκλησίας μας.

Ο Ιερός αυτός θεσμός της φυσικής οικογένειας αποκλείει ασυμβίβαστες δομές οικογενειών.

Έτσι η φυσική οικογένεια προσδιορίζει μια φυσική σειρά στις οικογενειακές δομές που είναι κοινές σε όλους τους πολιτισμούς ιστορικά και έχει την αρχή της στο Δημιουργικό πρόσταγμα του Τριαδικού Θεού μας.


‘’ Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ΄ εικόνα ημετέραν και καθ΄ομοίωσην....’’

΄΄.. Και εποίησεν ο Θεός τον Άνθρωπον, κατ΄εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν,

... Άρσεν και Θήλυ εποίησεν αυτούς,

... Και ευλόγησεν αυτούς ο Θεός λέγων: Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην, και κατακυριεύσατε αυτής και άρχετε.... των ιχθύων ...΄΄

Έτσι ο Άγ. Γρηγόριος Νύσσης σχετικά, μας προτρέπει και μας επισημαίνει :

‘’ Κατάμαθε σε αυτού το τίμιον, ου προσέρριψέ σου την Γένεσιν προστάγματι, αλλά, Βουλευτήριον εν τω Θεώ, πως μέλλει το τίμιον ζώον εις τον βίον παράγεσθαι.‘’

Δηλαδή, να αντιληφθείς από αυτό άνθρωπε την πολυτιμότητά σου, δεν σου έδωσε την γένεσιν με πρόσταγμα, αλλά συστήθηκε βουλευτήριο στο Θεό για το πως πρόκειται να δημιουργηθεί στη ζωή ο Άνθρωπο .

‘’Ο Σοφός βουλεύεται, ο Τεχνίτης σκέπτεται !!! ‘’

Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσην.

Κανένα άλλο δημιούργημα δεν εκτίσθη, κατ΄εικόνα Θεού, ει μη ο άνθρωπος!!!

Από τότε το Δημιουργικό πρόσταγμα στον Αδάμ και στην Εύα, και σε όλες διαδοχικά έκτοτε τις γενεές μέχρι σήμερα και έως της συντελείας των αιώνων ιερουργείται από τον πατέρα και τη μητέρα κάθε φυσικής οικογένειας.

Ανεκτίμητη η τιμή, μεγίστη και η ευθύνη όλων μας ως γονέων, εκπαιδευτικών, όταν συνειδητοποιούμε ότι το κάθε παιδί μας, ο κάθε μαθητής μας, ο κάθε συνάνθρωπός μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος μας υπενθυμίζει ‘’Θεού κτίσμα τυγχάνει ‘’αλλά και ότι: ‘’Θεός είναι κεκελευσμένος‘’!!!

Θεϊκή η καταγωγή μας - θεϊκή και ανείπωτη η προοπτική μας !!!

Εύχομεθα και ευελπιστούμε και το παρόν Παιδαγωγικό Συνέδριό μας με τις 3 απογευματινές του εισηγήσεις, από τους διακεκριμένους εισηγητάς, αλλά και τον επακόλουθο διάλογο, να λειτουργήσει σε όλους μας θετικά και αφυπνιστικά στο ιερό έργο της Αγωγής των παιδιών μας, ιδιαίτερα σήμερα δυστυχώς, που αμφισβητούνται και προσβάλλονται, παγκόσμιες πνευματικές σταθερές και νόμοι του Δημιουργού μας !!!

Ευχαριστώ.


Εισήγηση κ. Άγγ. Αντωνέλλη, 
προέδρου 33ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου Χριστ, Εστίας Πατρών
3.2.18

Δεν υπάρχουν σχόλια: