10/11/17

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΡΩΝ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΚΥΡΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ




ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΡΩΝ
ΨΗΦΙΣΜΑ

Τό Διοικητικό Συμβούλιο τῆς Χριστιανικῆς Ἑστίας Πατρῶν , ἀμέσως μὀλις πληροφορήθηκε την εἰς Κύριον ἐκδημίαν τοῦ Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνατίου Μαδενλίδη, επιλέκτου μέλους της Αδελφότητος του ‘’ΣΩΤΗΡΟΣ’’ συνῆλθε σε ἔκτακτη συνεδρίαση.


Όλα τα μέλη του ΔΣ επεσήμαναν ότι ο αείμνηστος ιεράρχης υπήρξε μια πολυσύνθετη προσωπικότητα και παρουσίασε έργο πολύπτυχο.

Πρώτα –πρώτα έδειξε τι σημαίνει να έχει κάποιος όραμα ζωής. Ο αοίδιμος Μητροπολίτης εθέλγετο από το όραμα να απλωθεί η βασιλεία του Θεού σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι θα μοιράζονται και θα γεύονται τον ανεκτίμητο πλούτο του ευαγγελίου της αληθινής πίστεως και αυθεντικής αγάπης. Εργάσθηκε μεθοδικά και συστηματικά. Υπερβαίνοντας εαυτόν (την εύθραυστη υγεία του και την προχωρημένη ηλικία του) ανήγειρε ναούς και εκπαιδευτήρια, μέσω των οποίων φωτίζονται οι ψυχές μικρών και μεγάλων, για να πραγματοποιήσουν τον κοινό σκοπό της ζωής και της παιδείας που είναι η « μετάληψις της αγιότητος».

Έπειτα δίδαξε τι σημαίνει να μιμείται ο άνθρωπος τα πρότυπα των αγίων. Ο μακαριστός επίσκοπος ήταν προικισμένος με πολλά χαρίσματα, τα οποία καλλιέργησε και αξιοποίησε στον αγρό της εσωτερικής και εξωτερικής ιεραποστολής. Το πέτυχε αυτό μιμούμενος το παράδειγμα των αγίων. Βίωνε τον στίχο των χαιρετισμών: Υπήρξε ‘’των αποστόλων το ασίγητον στόμα’’, καθώς ως διάδοχός των εκδαπανήθηκε κηρύττοντας τον λόγον του Θεού στην Κανάγκα κυρίως υπό την στέγην και την ευλογίαν του Αποστόλου Ανδρέου. Υπήρξε και ‘’των αθλοφόρων το ανίκητον θάρσος’’, καθώς δεν λύγισε μπροστά στις δυσκολίες του έργου του εμπνεόμενος από τον άγιο Αχίλλιο της Λαρίσσης, τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης και τον άγιο Νεκτάριο.


Τέλος ενέπνευσε τι σημαίνει να τιμά κάποιος το όνομά του. Ο Πενταπόλεως τίμησε με την όλη του βιοτή το όνομα Ιγνάτιος, διότι ήταν πράγματι ιγνάτιος, δηλαδή πυρφόρος φλογερός ιεραπόστολος. Στην ψυχή του έκαιγε το πύρ του αγίου Πνεύματος, που δεν αφήνει τον άνθρωπο να γίνει νωθρός και καταπτοημένος. Επαληθεύθηκε το του Ιερού Χρυσοστόμου: ‘’Ενας άνθρωπος ζήλω πεπυρωμένος μπορεί να διορθώσει ολόκληρο λαό’’. Όσοι τον εγνώρισαν, εμπνέονταν από τον ζήλο του, τον ενθουσιασμό του και την ακάματη δημιουργικότητά του.

Η προσευχή όλων είναι να βρεθούν μιμητές του έργου του, η δε φωτεινή και πατρική μορφή του να απολαμβάνει τη φωτεινή και διαυγή σαν κρύσταλλο Βασιλεία του Θεού στους ατελεύτητους αιώνες.

Να έχουμε την ευχή του! Αιωνία του η μνήμη και καλή ανάσταση!

Για ὅλα αυτά τά Δ.Σ.- μετά ἀπό εἰσήγηση τοῦ προέδρου- ἐξέδωσε ὁμόφωνα το ἀκόλουθο ψήφισμα:

1. Μέλη του Δ.Σ να παρακολουθήσουν την ἐξόδιο ἀκολουθία.
2. Να δημοσιευθεῖ το παρόν ψήφισμα σε τοπικές ἐφημερίδες.
3. Ἀντίγραφο τοῦ παρόντος ψηφίσματος να ἐπιδοθεῖ στην αδελφότητα θεολόγων ‘’Ο ΣΩΤΗΡ’’


Πάτρα 9/11/2017
Για το Δ.Σ.

Καραγεωργόπουλος Γεώργιος - Πρόεδρος
Σκόνδρας Ηλίας - Γεν. Γραμματεύς

Δεν υπάρχουν σχόλια: