29/5/17

ΕΔΩΚΕΝ Η ΚΥΠΡΟΣ…!



του Κων. Κωλέττη

Σαράντα τρία χρόνια πέρασαν από τότε που βαρύγδουπος ο «ΑΤΤΙΛΑΣ» μόλυνε την αιματοβαμμένη Κύπρο μας.. Το πλήρωμα του χρόνου ήλθε… Και «έδωκεν η Κύπρος τους νεκρούς τους εν αυτή» και η ψυχρή λέξη «Αγνοούμενος», αντικαθίσταται για λίγους με το τόσο τιμητικό αλλά και τόσο οδυνηρό «Ήρωας! Αθάνατος! Έπεσεν ηρωικώς μαχόμενος στις μάχες… αμυνόμενος κατά την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο». Μια έστω εκ των υστέρων αναγνώριση. Μια παρηγοριά σε όσους άσπρισαν από τα χρόνια περιμένοντας, ή «έφυγαν» με τον καημό της αβεβαιότητας!

Στις 27 Μαΐου το Λάνθι της Ηλείας σημαιοστολίστηκε!

Υποδεχόταν το άξιο τέκνο του, τον Ιωάννη Παπαδόπουλο. Το Γιάννη του, που παλληκαράκι είκοσι ετών έφευγε τον Ιούλιο του 1974 ντυμένος στο χακί για να προστατέψει την Κύπρο τη θαλασσοφίλητη και τώρα επαναπατριζόταν «εν μορφή ετέρα». Τυλιγμένος με τη Γαλανόλευκη και στολισμένος με λουλούδια της Ηλειακής γης. Παρόντες, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, Ιερείς, στρατός, συγγενείς, φίλοι, αρχές του τόπου, μαθητές, όλη η Ηλεία, όλη η Ελλάδα μας . Σε μια υποδοχή, δωρική! Όπως αρμόζει σε Ήρωες.

Χαμογελαστός, αγέρωχος φορώντας στραβά το στρατιωτικό του μπερέ, μέσα στο εκκλησάκι του αη Νικόλα, ο Γιάννης μας κοίταζε. Όπως πριν σαράντα τρία χρόνια, τότε που έφυγε! Και ήταν η μορφή του σε γνωστούς και ξένους γνώριμη. Ξεσηκωμένη από παλιά σχολικά βιβλία ελληνικής Ιστορίας και κιτρινισμένα «Αναγνωστικά».

Τώρα ένας ολόλευκος μαρμάρινος Σταυρός, μία τιμητική πλακέτα, ο Εθνικός μας Ύμνος και το «Χριστός Ανέστη» με τα οποία και τον κατευοδώσαμε, μιλούν για παρηγοριά, ελπίδα, δικαίωση και Αιωνιότητα!




Οι φωτο από το patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: