2/11/16

Η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο



Του Γ. Μαλούχου - ΕΘΝΟΣ

Έστω και με (πολύ) μεγάλη καθυστέρηση, η οποία ξεπερνά την πενταετία, η χθεσινή απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την απόκτηση (και) νέων μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F35 από τις ΗΠΑ, ταρακούνησε πολλούς στην Αθήνα, οι οποίοι μέχρι χθες δεν είχαν αποδώσει την απαιτούμενη σημασία στα πρωτοφανούς κλίμακας εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, που εξελίσσονται ήδη εδώ και πολύ καιρό σχηματίζοντας μία τεράστια δύναμη πυρός, σχεδιασμένη για καθαρά επιθετικούς σκοπούς.

Το γιγάντιο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν αφορά όμως μόνον στον αέρα, όπου η υπεροχή της Άγκυρας, ποιοτική και ποσοτική, καθίσταται πλέον συντριπτική για την Ελλάδα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη θάλασσα, όπου, για πρώτη φορά η Τουρκία περνά μπροστά σε ναυτική ισχύ χτίζοντας ένα στόλο ικανό να προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα στην Ελλάδα όταν η Άγκυρα αποφασίσει να το πράξει.

Πρόκειται για στόλο ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με εκείνον της εποχής των Υμίων, αλλά ο οποίος πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να προκαλέσει περισσότερα του ενός ταυτόχρονα γεγονότα κατάληψης στο Αιγαίο, ο οποίος θα διαθέτει δυνατότητα αποκοπής θαλασσίων οδών και σχηματισμό άμυνας ζώνης μεταξύ μεγάλων ναυτικών μονάδων της Τουρκίας, ζώνη μέσα στην οποία όταν θα περιληφθούν ελληνικά νησιά, πρακτικά αυτά θα κλείνονται κάτω από μια αδιαπέραστη τουρκική «ομπρέλα πυρός» που θα είναι δυνατόν να σχηματιστεί σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου την ίδια στιγμή.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Τουρκία ετοιμάζεται έχοντας στο σχεδιασμό της συγκεκριμένες επιχειρήσεις που αφορούν σε θαλάσσιο περιβάλλον με εναέρια υποστήριξη και προσαρμόζοντας τη δομή των ενόπλων δυνάμεών της (και) σε αυτές.


Όσον αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς πάντως, πέρα από τη δύναμη πυρός, εκείνο που θα έπρεπε να έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα εδώ και πολύ καιρό (κάτι που δεν συνέβη) είναι το γεγονός ότι πρόκειται για αεροσκάφη τύπου «στελθ». Πρακτικά, όταν οι πιλότοι τους σβήσουν τις μεταξύ τους επικοινωνίες, τα F35 θα μπορούν να αλωνίζουν τους ελληνικούς ουρανούς χωρίς να είμαστε σε θέση ούτε να τους δούμε, καταργώντας έτσι την περίοδο των παραβιάσεων όχι επειδή θα τις σταματήσουν, αλλά επειδή εμείς θα είναι πλέον αδύνατο να τους αναχαιτίσουμε.

Η Τουρκία δεν εξοπλίζεται απλώς. Η Τουρκία ετοιμάζεται για επιθετικό πόλεμο ευρείας κλίμακας. Και ετοιμάζεται συστηματικά, αποτελεσματικά, από καιρό. Είναι εκτός πάσης πραγματικότητας όποιος πιστεύει ότι, με αυτή τη δύναμη πυρός και με αυτή την αποφασιστικότητα χρήσης των όπλων που ήδη δείχνει στα ανατολικά της, είναι μακριά η στιγμή που η Τουρκία θα χτυπήσει και στα δυτικά, έχοντας ήδη εκφράσει σε όλους τους τόνους και την περιφρόνησή της στις διεθνείς συνθήκες…



Δεν υπάρχουν σχόλια: