21/7/16

Χριστιανική Εστία Πατρών: Ψήφισμα επί τη εκδημία του π. Θεοδώρου Μπεράτη



ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΡΩΝ


ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ‘’ Ο ΣΩΤΗΡ’’
ΙΣΑΥΡΩΝ 42 ΑΘΗΝΑ


Επί τη εκδημία εις Κύριον του σεβαστού μας π. Θεοδώρου Μπεράτη σας εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια. Συγχρόνως όμως σας μακαρίζουμε, διότι αξιωθήκατε να έχετε ανάμεσά σας έναν άγιο άνθρωπο, ο οποίος θα μένει υπόδειγμα:

1. Πνευματικού και ιερατικού ήθους.


Η συχνή χρήση της φράσεως « ευλογητός ο Θεός!» δείχνει άνθρωπο πού πάντοτε αποβλέπει στη δόξα του Θεου. Στα βιβλία του για τον 50 ψαλμό και για τον Ιερό Αυγουστινο φανερώνει ότι η πνευματική πρόοδος αρχίζει αλλά και αναζωογονειται με την αυτογνωσία και τα δάκρυα της μετανοίας. Ως λειτουργός δίδαξε τι σημαίνει προσήλωση στα τελούμενα, χωρίς καμμία περιττή κίνηση,φαινόταν μεταρσιωμένος.

2. Πατρικότητος

Ακτινοβολούσε διάκριση και πατρική αγάπη - δώρα του Αγίου Πνεύματος, με τα οποία καθοδήγησε αναρίθμητες ψυχές στον πνευματικό τους αγώνα. Εξέπεμπε ζεστασιά και απλότητα. Γι αυτό και ο λόγος του στάλαζε παρηγοριά, στήριζε, οικοδομούσε, άνοιγε προοπτικές.

3. Ζήλου



Έλεγε ότι μόνο με το ζήλο μπορούμε να ζήσουμε σωστά την αποστολή μας στον κόσμο αυτό ως χριστιανοί. 

Δεν μπορούμε να ζούμε με χλιαρότητα και να υποστέλλουμε τη σημαία της αγωνιστικής δράσεως. Υπήρξε ζηλωτής εν ονόματι Κυρίου,μιμητής του προφήτη Ηλία, πού έδωσε τα πάντα για το Θεό και μόνο για το Θεό.

Ευχόμαστε ολόψυχα να τον καταστήσει ο Κύριος λειτουργό και του επουρανίου θυσιαστηρίου από το οποίο είθε να μεσιτεύει για όλους όσοι τον γνωρίσαμε και οφείλουμε να τον μιμηθούμε.



Πάτρα 19.7.2016

Εκ μέρους του ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΣΚΟΝΔΡΑΣ ΗΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: