2/1/16

Ανακαλύπτοντας τον Φώτη Κόντογλου


«Φωτίου Κόντογλου Κυδωνιέως Φαντασία και χειρ»: αυτός είναι ο τίτλος της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης, που διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αφιερωμένη στο έργο του κορυφαίου ζωγράφου και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου. Είναι η πρώτη φορά που μία έκθεση δεν εστιάζει μόνο στους πίνακες και τις αγιογραφίες του Κόντογλου, αλλά μελετά με ξεχωριστό τρόπο την προσωπικότητά του ως εικαστικού, λογοτέχνη, κριτικού, ερευνητή των βυζαντινών χρωμάτων και συντηρητή.

Η έκθεση που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαΐου, περιλαμβάνει 150 έργα και περισσότερα από 100 τεκμήρια, εκδόσεις, φωτογραφίες, χειρόγραφα, συμβόλαια, επιστολές από τα Ιστορικά και Φωτογραφικά Αρχεία του Βυζαντινού Μουσείου και από αρχεία ιδιωτικών συλλογών. 

«Eκείνο που παραδίδει τον Φώτη Κόντογλου στην όποια αιωνιότητα αρμόζει στον άνθρωπο, είναι το πνεύμα του. Ένα πνεύμα που συντίθεται από τον χρωστήρα και τη γραφίδα του. Είναι ακριβώς αυτό το πνεύμα, το οποίο κατατάσσει τον Φώτη Κόντογλου στη χορεία των αυθεντικών εκφραστών του ελληνικού πνεύματος, από τις αρχετυπικές του καταβολές ως τις ημέρες μας».

(Προκόπης Παυλόπουλος,Πρόεδρος της Δημοκρατίας)

περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: