25/10/14

Ετήσιο μνημόσυνο του π. Δημητρίου Αθανασόπουλου


Πλήθος κόσμου αναμένεται να συρρεύσει κι αυτή την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, κατά το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο του π. Δημητρίου, στο Ναό του Αγ. Ανδρέου Εγλυκάδος, τον οποίο υπηρέτησε με τόση αφοσίωση και με πραγματική κατάθεση ψυχής, καθιστάμενος πρότυπο ιερέα, όπως είχε τονίσει, ιδιαίτερα συγκινημένος, κατά την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού κληρικού, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
 

Της τελετής του μνημοσύνου θα προστεί ο πρόσφατα χειροτονηθείς επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος, όπως και όλος ο κλήρος της περιοχής, είχε την ευκαιρία, επί πολλά χρόνια να συναναστραφεί και να βιώσει από πρώτο χέρι την απλότητα και την ιεροπρέπεια που εξέπεμπε γύρω του ο π. Δημήτριος, ο "πατριάρχης" της πλέον πολυιερατικής οικογένειας της Ελλάδας, με πέντε από τα συνολικά 11 παιδιά του να υπηρετούν, από διάφορες θέσεις, την Εκκλησία.
 

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος τον είχε καλέσει μαζί με τα παιδιά του στην Αθήνα και τον είχε τιμήσει με το Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου, ενώ και ο Μητροπολίτης Πατρών του είχε απονείμει το Χρυσό Σταυρό του Αγίου Ανδρέου.
 

Άφησε βαθύ και ανεξίτηλο το αποτύπωμά του
Άνθρωπος που άφησε βαθύ και ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην περιοχή της Εγλυκάδας ιδιαίτερα, αλλά και ευρύτερα στην Εκκλησία των Πατρών, με το απτό και πολύπλευρο κοινωνικό και πνευματικό του έργο, που εκτείνεται σε πλείστους τομείς, ο π. Δημήτριος αξιώθηκε να γνωρίσει επί δεκαετίες τον απέραντο σεβασμό, την ολόπλευρη εκτίμηση και την ανυπόκριτη αγάπη των κατοίκων της περιοχής, που μετουσιώθηκε σε μια απίστευτη κοσμοπλημμύρα κατά την ημέρα του ύστατου "χαίρε".
 

Απόλυτα δίκαια, θα 'λεγε κανείς, διότι, σε καιρούς πολυεπίπεδης κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, και σε εποχές που περισσεύουν οι διαψεύσεις των ελπίδων και αφθονούν τα παραδείγματα αναίχυντων ανθρώπων, που πρόδωσαν ανερυθρίαστα το λαό, πολλές φορές θησαυρίζοντας σε βάρος του και πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων, περιπτώσεις σαν του π. Δημητρίου Αθανασόπουλου, που ανάλωσαν τον εαυτό τους, μέχρι τη στερνή τους πνοή, θέτοντάς τον στην υπηρεσία του λαού και ιδίως των αναξιοπαθούντων, θα πρέπει ν' αναδεικνύονται και να τιμώνται ως υποδείγματα συμπεριφοράς.

ΠΗΓΗ: http://www.attacktv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: