29/10/14

Εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε χωριά της Β. Ηπείρου


Στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Βουλιαράτι του νομού Αργυροκάστρου και στην Κλεισούρα του νομού Πρεμετής πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι κεντρικές επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για το έπος του ΄40.

Στα δύο χωριά υπάρχουν στρατιωτικά νεκροταφεία, στα οποία βάσει συμφωνίας της Αλβανίας και της Ελλάδας θα επαναταφούν τα οστά Έλληνων στρατιωτών πεσόντων του πολέμου 1940-1941, αφού πρώτα γίνει εκταφή τους από διάφορα σημεία στην Αλβανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 7.976 Έλληνες πεσόντες του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου στο αλβανικό μέτωπο δεν έχουν ενταφιαστεί σε οργανωμένα στρατιωτικά νεκροταφεία.

Στις εκδηλώσεις στο Βουλιαράτι παρέστησαν εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των πεσόντων του έπους του ΄40 από την Ελλάδα και εκατοντάδες Έλληνες από κάθε ελληνική μειονοτική περιοχή.
 

Στο Βουλιαράτι και στην Κλεισούρα, μετά τη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες του ΄40.

Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις τόνισαν ότι στις επόμενες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΌΧΙ» δεν θα πρέπει να υπάρχουν άταφοι Έλληνες πεσόντες.
 

Ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Λεωνίδας Ροκανάς, ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης της μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής με αντικείμενο την εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας για την εκταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του '40 και την ταφή τους στα δύο επίσημα νεκροταφεία.
 

Έχουν καθοριστεί 139 σημεία όπου βρίσκονται τάφοι Ελλήνων πεσόντων και σύντομα αναμένεται η έναρξη εκταφής σε έξι απ΄ αυτά.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: