6/9/13

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ. ΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΔΕΣΠΟΙΝΗΣ ΥΜΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.


 
Ο Όρθρος της Κυριακής  αυτής εκτός από τα αναστάσιμα τροπάρια περιλαμβάνει τροπάρια που αναφέρονται στο Γενέθλιον της Θεοτόκου.

Το Συναξάρι της ημέρας

Τ Η' το ατο μηνς, τ Γενθλιον τς περαγας Δεσπονης μν Θεοτκου κα ειπαρθνου Μαρας.
Τ ατ μρᾳ, ο γιοι ατδελφοι, οφος κα ουφιανς, ξφει τελειονται.

Τ ατ μρᾳ, γιος Σεβρος ξφει τελειοται.
Τ ατ μρᾳ, γιος ρτεμδωρος πυρ τελειοται.
γιος νεομρτυς θανσιος ν Θεσσαλονκ μαρτυρσας κατ τ 1774 γχνῃ τελειοται.

Τας τν γων σου πρεσβεαις, Θες, λησον μς.  μν.

Απολυτίκιο το αναστάσιμο (ήχος Β')

τε κατῆλθες πρὸς τὸν θάνατον, ἡ ζωὴ ἡ ἀθάνατος, τότε τὸν ᾅδην ἐνέκρωσας τῇ ἀστραπῇ τῆς θεότητος, ὅτε δὲ καὶ τοὺς τεθνεῶτας ἐκ τῶν καταχθονίων ἀνέστησας, πᾶσαι αἱ Δυνάμεις τῶν ἐπουρανίων ἐκραύγαζον, Ζωοδότα Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν δόξα σοι.

Μετάφραση:
Όταν κατέβηκες κάτω προς τον θάνατο, εσύ που είσαι η αθάνατη ζωή, τότε τον έκανες νεκρό τον θάνατο, με την λάμψη της Θεότητάς σου, που ήταν σαν αστραπή. Και όταν σήκωσες από τα καταχθόνια (τα μέρη που είναι κάτω από τη γη) αυτούς που είχαν πεθάνει, όλες οι δυνάμεις που είναι στα επουράνια κραύγαζαν: Δόξα σε Σένα, Χριστέ ο Θεός μας, που δίνεις ζωή.

Απολυτίκιο της Γεννήσεως της Θεοτόκου (ήχος Δ΄΄)

γννησς σου Θεοτκε, χαρν μνυσε πσῃ τ οκουμνῃ΄ κ σο γρ ντειλεν λιος τς δικαιοσνης, Χριστς Θες μν΄ κα λσας τν κατραν, δωκε τν ελογαν΄ κα καταργσας τν θνατον, δωρσατο μν ζων τν αἰώνιον.

Μετάφραση:
Η γέννησή σου Θεοτόκε έδωσε μήνυμα χαράς σε όλη την οικουμένη. Γιατί από εσένα ανέτειλε ο Ήλιος της δικαιοσύνης, δηλαδή ο Χριστός ο Θεός μας. Και διαλύοντας την αμαρτία, έδωσε την ευλογία. Και καταργώντας τον θάνατο, δώρισε σε μας την αιώνια ζωή.


Κοντάκιον το Αναστάσιμον (ήχος Β΄ )

νστης Σωτρ, κ τφου Παντοδναμε ᾅδης δν, τ θαμα ξεπλττετο, κα νεκρο νσταντο, κα κτσις δοσα συγχαρει σοι, κα δμ συναγλλεται, κα κσμος Σωτρ μου νυμνε σε ε.

Μετάφραση:
Αναστήθηκες Σωτήρα Παντοδύναμε από τον τάφο, και ο άδης όταν είδε το θαύμα ένιωσε έκπληξη, και οι νεκροί σηκώνονταν, και η κτήση είδε και χαίρεται μαζί σου, και ο Αδάμ μαζί αγάλλεται, και ο κόσμος Σωτήρα μου πάντοτε σε υμνεί.

         Κοντάκιον τῆς Γεννήσεως της Θεοτόκου (ήχος Δ΄ )

ωακεμ κα ννα νειδισμο τεκνας, κα δμ κα Εα, κ τς φθορς το θαντου, λευθερθησαν χραντε, ν τ γᾳ γεννσει σου΄ ατν ορτζει κα λας σου, νοχς τν πταισμτων, λυτρωθες ν τ κρζειν σοι΄ στερα τκτει τν Θεοτκον, κα τροφν τς ζως μν.

Μετάφραση:
Ο Ιωακείμ και η Άννα ελευθερώθηκαν Άχραντε από την ντροπή της ατεκνίας, και ο Αδαμ και η Εύα από τη φθορά του θανάτου, με την Αγία γέννησή σου. Αυτή εορτάζει και ο λαός σου αφού λυτρώθηκε από την ενοχή των πταισμάτων, φωνάζοντας σε Σένα: Η στείρα γεννά την Θεοτόκον και αυτή που τρέφει την ζωής μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: