9/9/13

ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ






Υστερα από μισό αιώνα απαγόρευσης των τουρκικών αρχών, επαναλειτουργεί στην Ιμβρο ελληνορθόδοξο μειονοτικό σχολείο. Έστω και με δύο μαθητές η επαναλειτουργία του σχολείου αποτελεί μια επιπλέον ελπίδα για το αύριο του νησιού.
 

Η λειτουργία του ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στους Αγίους Θεοδώρους, που είναι το χωριό του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, με δύο μόνο μαθητές, τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο, έχει όμως πρώτα απ' όλα έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Αποτελεί άρση μιας μεγάλης αδικίας, της κατάργησης της ελληνικής παιδείας στην Ιμβρο, όπως επισήμανε ο Πατριάρχης, χαρακτηρίζοντας τη λειτουργία του σχολείου ως μια επιπλέον ελπίδα για το αύριο και το μέλλον του νησιού.

Ψυχή του ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου στην Ιμβρο είναι τρεις γυναίκες. Ως ιδρύτριά του, όπως προβλέπεται από την τουρκική νομοθεσία, εμφανίζεται η Αννα Κουτσομάλη από την Παναγιά, που έζησε κι αυτή όλη την περιπέτεια των συντοπιτών της: Ιμβρος, Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα, Κωνσταντινούπολη και επιστροφή στο νησί για να μπει μπροστά στο σημαντικό εγχείρημα της επαναλειτουργίας του σχολείου. Ως διευθύντρια ορίσθηκε η Παρασκευή Μπερμπέρη, η οποία ζει μεταξύ των Αγίων Θεοδώρων, που είναι το χωριό της, και της Πόλης, ενώ η τρίτη είναι η δασκάλα Μαρία Μπερμπέρη, με καταγωγή από τα Αγρίδια, που γεννήθηκε στην Αυστρία.

Η τελευταία έχει και διπλό ρόλο, αφού είναι και η μητέρα του μικρού Δημήτρη, ο οποίος είναι ένας από τους δύο μαθητές του σχολείου. Πήρε τη γενναία απόφαση να επιστρέψει με την οικογένειά της και να ζήσει στην Ιμβρο και δηλώνει αποφασισμένη να παλέψει ώστε να αντιμετωπίσει τις πολλές δυσκολίες. Ο Δημήτρης ξεκινά τα πρώτα του σχολικά βήματα από το σχολείο της Ιμβρου και έχει μαζί του τον Αλέξανδρο, ένα παιδί από το Ευλάμπιο, που πηγαίνει στην τετάρτη.

Ο φόβος που εκφράζεται είναι μήπως οι τουρκικές αρχές φέρουν μελλοντικά προσκόμματα στη λειτουργία του σχολείου επικαλούμενες τον αριθμό των μαθητών, όμως ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ενώσης Μακεδονίας-Θράκης, Παύλος Σταματίδης, είναι αισιόδοξος ότι τα επόμενα χρόνια θα δεχτεί και αλλά παιδιά Ιμβρίων, ώστε να στηριχτεί η λειτουργία του.


Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: