30/3/15

Ο σταυρός αποδεκτός στις σχολικές αίθουσες


Στον ηλεκτρονικό τύπο αναρτήθηκε πρόσφατα η ακόλουθη είδηση: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι είναι αποδεκτή η παρουσία των σταυρών στις σχολικές αίθουσες. Η απόφαση ήρθε μετά από έφεση που άσκησε η Ιταλική κυβέρνηση σε προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου που απαγόρευε τη χρήση του σταυρού. Οι δικαστές στο Στρασβούργο είχαν κρίνει το 2009 ότι ο σταυρός μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως θρησκευτικό σύμβολο, σύμβολο που μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους» («Ρομφαία» 18-3-2011).

Μέσα στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια μερικών ακραίων πολιτικών ομάδων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που διεκδικούν οι μειονότητες αδιαφορώντας για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των λαών, ιδίως στην Ευρώπη, η παραπάνω είδηση έγινε δεκτή με αίσθημα ανακουφίσεως. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για την κοινή γνώμη των κρατών εκείνων όπου ο σταυρός αποτελεί και εθνικό σύμβολο, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία κλπ...

Πρέπει δε να τονισθεί ότι η απόφαση αυτή της ολομέλειας του ΕΔΑΔ «έχει τη μορφή νομολογίας και ως εκ τούτου θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα 47 κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης» («Καθημερινή» 19-3-2011).

Επιτέλους ως Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η συνετή αντίδραση σε απαράδεκτες συμπεριφορές ορισμένων τάχα δημοκρατικών συνειδήσεων φέρνει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επιπλέον πρέπει να εννοήσουμε ότι είναι αναγκαίο να εγκολπωθούμε τις παραδοσιακές αξίες που πηγάζουν από το πνεύμα του Ευαγγελίου. Έτσι μόνο θα δούμε καλύτερες ημέρες στη γερασμένη «εν αμαρτίαις» Ήπειρό μας!


1.5.11

Δεν υπάρχουν σχόλια: